Szervertelepítés, üzemeltetés

Szerverek

Hálózati környezetben célszerű különálló kiszolgáló számítógép(ek)re bízni azokat a funkciókat, szolgáltatásokat, melyeket egyszerre több munkaállomás (felhasználó) is használ. A szerverek használatának előnyei között szerepel, a központosított konfiguráció és adatkezelés, így egyszerűen és hatékonyan lehet megvalósítani a felhasználó és jogosultságkezelést, az adatok tárolását és az adatmentést.
Az adatok védelme érdekében RAID technológia (Redundant Array of Independent Disks - önálló lemezek redundáns tömbje) alkalmazása javasolt, amely az adattároló lemezek meghibásodása ellen nyújt védelmet. Használatával biztosítható a folyamatos üzemelés, adatvesztés és a szolgáltatások leállása nélkül, valamint lehetőség esetén az automatikus átállás, egy erre a célra fenntartott tartalék adattárolóra.

Fontos megjegyezni, hogy a RAID tömbök alkalmazása nem nyújt védelmet az egyéb hardvereszközök (memória, processzor, alaplap, lemezvezérlő, stb.) meghibásodásából eredő, illetve a felhasználói beavatkozás következtében történt adatvesztések ellen, ezért a folyamatos biztonsági mentés készítése minden esetben erősen javasolt.

Amennyiben biztosított a szerver internetes hozzáférése (egy erre a célra fenntartott, korlátozott, titkosított csatornán), lehetőség nyílik távoli felügyeleti eszközök alkalmazására, a munkaállomásokra kiterjedően is. Így gyorsan és hatékonyan oldhatók meg a rendszergazdai beavatkozást igénylő feladatok (telepítések, frissítések, konfigurációk), valamint az esetlegesen felmerülő problémák.

A felügyeleti eszközök használatán kívül biztosítható a szolgáltatásokhoz való távoli hozzáférés VPN (Virtual Private Network - virtuális magánhálózat) technológia alkalmazásával, így biztonságos kapcsolaton keresztül távolról elérhetőek a céges dokumentumok, levelezések, alkalmazások és egyéb megosztott erőforrások.

A terheléstől és a számítógép teljesítményétől függően egy szerver képes több kiszolgálói feladatot is ellátni (pl.: fájlszerver, dhcp, nyomtatószerver, stb.), illetve virtuális környezet kialakításával akár több, egymástól független operációs rendszert is működtethet.
Alkalmazásukkal költséghatékony, biztonságos és egyszerűen bővíthető irodai környezet valósítható meg.

 
A leggyakrabban használt szerveralkalmazások:

 • Fájl és nyomtatószerverek:
  Könyvtárak, fájlok és nyomtatóeszközök hálózati megosztása hozzáférés szabályozással.
 • DHCP és DNS szolgáltatások:
  Automatikus hálózati IP cím kiosztás és névszolgáltatás, domain név gyorsítótárazás.
 • Proxy szerverek, tűzfalak:
  A tűzfalak alkalmazásával kiszűrhetők az illetéktelen behatolások, a proxy szerverekkel hozzáférés szabályozás, sávszélesség korlátozás, a látogatott weboldalak helyi gyorsítótárazása, valamint statisztikák és egyéb szűrési lehetőségek valósíthatók meg.
 • Levelezés:
  Bejövő és kimenő levelek kezelése, vírus és spamszűrése, biztonsági mentése, egyéb szűrési lehetőségek és átirányítások alkalmazása.
 • Adatbázis és címtárszolgáltatások:
  SQL alapú adatbázisszerverek és LDAP címtárak alkalmazásával egyszerűen megoldható a központilag tárolt adatok, azonosítók, hozzáférési jogosultságok gyors, optimalizált lekérdezése.
 • FTP és webszerverek:
  Internetes fájlmegosztáshoz, webes alkalmazásokhoz (intranetes rendszerek), honlapok és portálrendszerek működtetéséhez.
 • VPN és távoli menedzsment eszközök:
  Biztonságos távoli hozzáférést biztosítanak a megosztott erőforrásokhoz, menedzsment eszközökhöz.
 • Automatikus backup megoldások:
  Használatával egyedi, automatikus mentési stratégiák valósíthatók meg, akár több szerverre, munkaállomásra kiterjedően is statisztikákkal, értesítésekkel. Több szerverről történő mentés, illetve nagy mennyiségű mentendő adat esetén dedikált backup szerver használata javasolt.
 • Statisztikák:
  Különböző statisztikák, kimutatások készítése internetes forgalmakról, levelezésekről, nyomtatásokról és egyéb szolgáltatásokról.

Cégünk Linux és Microsoft Windows alapú szerverek telepítését és üzemeltetését vállalja.

 
Kapcsolódó szolgáltatások: